Vad
Lenz Taguchi (2011) talar om om den pedagogiska dokumentationen som ett arbetsverktyg för oss pedagoger som kan hjälpa oss att få syn på uttryck från barnen. Genom att dokumentera vad barn gör, säger och ger uttryck för på olika sätt lär vi oss något om barnen och hur de upplever, förstår och uttrycker omvärlden. Lenz Taguchi (2011)menar också att dokumentation är ett förhållningssätt och en kommunikation. ”En mycket konkret aspekt av pedagogisk dokumentation som kommunikation är att barnen kan kommunicera sin kunskap och sina erfarenheter till pedagogerna, via bilder, målningar, utsagor etc. ” ( Lenz Taguchi s.34). Vidare tar hon upp att pedagogen även kan kommunicera tillbaka genom att läsa upp vad de någon gång sagt, samla barnen kring deras teckningar, visa diabilder tagna av barnen när de jobbar m.m.
Wehner Godée (2011) talar om den pedagogiska dokumentationen som ett sätt att hjälpa till att synliggöra elevernas process som ska leda fram till resultat. Hon anser att det är själva processen i sig som är det intressanta och inte bara resultatet. Den som följer en process blir på ett eller annat sätt delaktig i skeendet. ”Själva processen är sprängfylld av meddelanden i form av tecken och symboler som berättar om deltagaren” (Wehner Godée, s.48)
När jag ställde frågan vad pedagogisk dokumentation är till mitt A-lag var svaren; Dokument som leder till utveckling, de ansåg även att man var tvungen att följa upp det man dokumenterar (men det var något som de brast i), de ansåg även att pedagogisk dokumentation bara var något som lärarna kunde göra och inte eleverna själva och så var man som pedagog tvungen att ha ett syfte och en förklaring med det man dokumenterar.
Jag skulle vilja jobba mer med pedagogisk dokumentation på det sättet som författarna Lenz Taguchi (2011) och Wehner Godée (2011)lyfter upp. Jag tror tyvärr inte att vi i skolan har kommit lika långt som förskolorna har gjort, vi har mycket att lära utav dem. Vi behöver i skolan reflektera över vad pedagogisk dokumentation är, för att på så sätt veta hur vi ska kunna jobba med det på ett bra sätt.
Hur
Jag jobbar med pedagogisk dokumentation genom att eleverna får måla och skriva egna påhittade sagor som de därefter visar upp, tar kort av barnen i olika situationer och korten läggs in i en fotoram som visas i klassrummet, filmar barnen, barnen filmar varandra som de sedan visar upp på smart board och diskuterar kring, eleverna filmar med Ipad när de sjunger, dansar eller trollar etc. (visas på smart board), skriver sina egna mål i IUP som de sedan får följa upp, eleverna får i sin IUP diskutera och fundera över vad de själva tror att de behöver förbättra och öva på, eleverna samlar även sina arbeten som de får ta fram och titta på när det är utvecklingssamtal med föräldrar.
När jag ställde frågan hur ni jobbar med pedagogisk dokumentation till mitt A-lag var svaren; Genom att skriva LPP, bilder på väggarna, fotoram och dagliga noteringar i lärarkalendern. Att barnen kunde kommunicera sin kunskap och sina erfarenheter till pedagogerna, via bilder, var inte hur de jobbade och uppfattade inte det arbetssättet som pedagogisk dokumentation.
Varför
Vi har till att börja med läroplanen att gå efter. I övergripande mål och riktlinjer står det att läraren ska organisera och genomföra arbetet så att eleven; utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga, upplever att kunskap är meningsfull och att den egna kunskapsutvecklingen går framåt och successivt får fler och större självständiga uppgifter och ett ökat eget ansvar.
Både Lenz Taguchi (2011) och Wehner Godée (2011) anser att den pedagogiska dokumentationen är ett redskap som ska hjälpa oss i undervisning. Den ska få oss pedagoger att utarbeta ett gemensamt arbetsverktyg som bygger på ett gemensamt reflektionsarbete, där alla strävar i samma riktning angående elevernas kunskapsinlärning.
Varför vi ska jobba med pedagogisk dokumentation? För mig är det nu självklart att vi ska jobba med det. Detta eftersom jag tror att barnens nyfikenhet stimuleras i ett arbete med pedagogisk dokumentation, med hjälp av just dokumentationen. Jag tror även att för att kunna ta ”nästa steg” skall man ha dokumentationen som underlag för våra reflektioner kring det som skett.
Referenslista:
- Lenz Tauchi, Hillevi (2011). Varför Pedagogisk dokumentation? Stockholm: Stockholm universitets förlag.
- Wehner-Godee, Christina (2010). Att fånga lärandet - Pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier. Stockholm: Liber
- Skolverket (2011). LGR 11, Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och frititdshemet 2011. Stockholm: Fritzes