tisdag 2 oktober 2012

Min lärande resa!


Nu har jag kommit långt att kursen är klar. Jag har lärt mig otroligt mycket och kommer fortsätta jobba aktivt med digitala verktyg i skolan. Jag känner verkligen att jag har fått en djupare förståelse för hur man kan synliggöra lärandet med hjälp av olika digitala verktyg. Jag har lärt mig många bra appar och hur man använder dem. Detta i kombination med bra föreläsningar, bra litteratur och reflekterande i lärgrupp har varit väldigt lärorikt. När jag började kursen hade jag inte Facebook och trodde aldrig jag skulle gilla att blogga och nu så skulle jag inte klara mig utan Facebook och kommer inom snar framtid börja blogga med min klass. 

Mediers påverkan i lärmiljöer


Medier påverkar oss olika sätt både positivt och negativt. Jag personligen anser att barn i högre grad lär sig bra saker av internet, att det är roligt, avkopplande, stimulerande för barnens fantasi och framförallt ger digitala verktyg ett lustfyllt lärande. Internet är något som berör och påverkar hela samhället. I dagens samhälle förväntas man ha en god förmåga att använda IKT, lika viktigt som förmågan att läsa, skriva och räkna. min skola har vi en vision som innebär att IKT skall vara ett naturligt verktyg i det dagliga pedagogiska arbetet. Jag vill även lyfta att det i läroplanens övergripande mål och riktlinjer står att barnen ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Vare sig vi vill eller inte i skolan måste vi hänga med i samhället men det betyder inte att föräldrar måste. Och jag har i skolan upplevt att föräldrarna är rädda för att medier påverkar deras barn negativt. Det har varit en hel delövertalningom att det inte är farligt med internet, spel, ipad, datorer etc. Därför blev jag förvånad när jag läste i småungar & medier 2010 att att föräldrar överlag är positivt inställda till tv, spel, och internet, även om de också ger uttryck för att medier har negativ effekt barnen.

fredag 28 september 2012

Tankar kring filmskapandet


Att ha jobbat med filmprojekt har varit super roligt. Jag hade redan innan kursens moment 2 jobbat en hel del med verktyget imovie som är ett jätte bra program. Mina elever älskar imovie och de älskar att skapa filmer allt från skräck, action till sång och tramseri. för mig var det en riktigt spännande uppgift. Eftersom jag hade jobbat med imovie mycket innan var inte fokus att lära mig appen utan utmaningen för mig var hur jag skulle synliggöra lärandet ett tydligt sätt. efter att jag läst boken och spånat lite idéer började jag jobba med allt förarbete. Jag började skriva filmens synopsis som enligt boken Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath ska tala om vad berättelsen ska handla om i en kortfattad form. Den ska ge andra en inblick i vad som kan förväntas av filmen. när det var nerskrivet bildmanuset färdigt och manuset klart var det bara att sätta igång. Att det skulle vara ett himla massa förarbete innan en film var nytt och väldigt lärorikt för mig. Det är även något jag kommer ta med mig i framtiden när jag kommer jobba med film och verktyget imovie med mina elever. Man skulle kunna ett steg längre och ge dem nya arbetsuppgifter. Ge dem arbetsmaterial (liknande de som vi använde i kursen) som ligger deras nivå där de kan jobba med förarbete för att därefter skapa en film som synliggör deras lärande något vis. Det finns en hel del som man kan göra. Och skapa filmer med barnen kommer jag definitivt göra fler gånger. Det var något av det roligaste jag gjort tillsammans med eleverna och ipaden. Det blev många omtagningar och mycket skratt. Bara att se hur eleverna växte av att vara med och skapa enseriösfilm med förarbete och inspelning och som sedan skulle visas till andra vuxna var stort för dem. Att de lärde sig klassrumsreglerna ett roligt sätt var väldigt nöjsamt att se. Det blev inte bara regler som sitter ett papper väggen. Avslutningsvis vill jag bara skriva att filmskapande var ett fint avslut kursen som varit väldigt lärorik.

onsdag 12 september 2012

Manus

Titel: Våra klassrumsregler
Syfte: Att på ett roligt vis sätta upp klassrumsregler som man ska följa för att få en bra miljö i klassen. Filmen kan även visas för föräldrar eller pedagoger för att inspirera och visa vad man kan göra med dagens teknik. Att dagens teknik gör det möjligt att skapa nya arbetsuppgifter som tidigare var omöjliga.

Huvudperson: Elsa

Statister: Elever och kamrater från klass 2 på Bosgårdsskolan.

Plats: Klass 2 Gröns klassrum.

Intro: En bild på hela klassen ute på skolgården. Och filmens titel ”våra    klassrumsregler”.
Scen 1: En bild på huvudpersonen Elsa.
Scen 2: En stillbild på Elsas bästa kompisar, Norah, Holly, Bella och Selma.
Scen 3: Här berättar Elsa att hon är 7 år, går i klass 2 grön och så visar hon sitt klassrum.
Scen 4: Elsa presenterar sina bästa kompisar Norah, Holly, Bella och Selma. De säger även sina namn själva. Sedan springer de till sina lådor och berättar lite om vad de gör i skolan och vad som finns i lådorna.
Scen 5: Elsa berättar med gråten i halsen hur jobbigt det är utan klassrumsregler.
Scen 6: Även Elsas bästa kompisar tycker att det är jätte jobbigt utan klassrumsregler. Här gråter de för att de tycker att det är så jobbigt, det förstör allt i skolan.
Scen 7, 8, 9: Och därför önskas det att klassen tillsammans kommer överens om klassrumsregler. Här ser man hela klassen komma överens om reglerna.
Scen 10: Här kommer ett kort på de sju reglerna som klassen kom överens om.
Scen 11: Tack vare dagens teknik gör det möjligt att skapa nya arbetsuppgifter som tidigare var omöjliga, kunde vi jobba vidare med våra regler på ett roligt sätt. Här ser man elever jobba i appen strip design.
Scen 12: Här jobbar elever med appen puppet pals.
Scen 13: En stillbild på Elsa, Bella, Holly, Selma och Norah som säger hej då och tack för oss.





Bildmanus


Min synopsis till filmen "Våra klassrumsregler"

Enligt boken Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath ska en synopsis tala om vad din berättelse ska handla om i en kortfattad form. Den ska ge andra en inblick i vad de kan förvänta sig av filmen. 

Titel: Våra klassrumsregler 

Syfte: Att på ett roligt vis sätta upp klassrumsregler som man ska följa för att få en bra miljö i klassen. Filmen kan även visas för föräldrar eller pedagoger för att inspirera och visa vad man kan göra med dagens teknik. Att dagens teknik gör det möjligt att skapa nya arbetsuppgifter som tidigare var omöjliga. 
Form: Informationsfilm 
Målgrupp: Elever mellan 7 och 8 år. 
Längd: ca: 3 min 
Skådespelare: Elever från klass 2 på Bosgårdsskolan. 
Miljö: Klassrummet 
Sammanfattning: Man får följa Elsa och hennes bästa kompisar som tycker att det är jätte jobbigt utan klassrumsregler. Och därför kommer hela klassen gemensamt fram till sju regler klassen ska följa. Eleverna får därefter på ett roligt sätt jobba vidare med klassrumreglerna som bestämts, genom apparna strip design och puppet pals.

måndag 3 september 2012

Att arbeta med portfolio-teori, förhållningssätt och praktik

Min första tanke när jag fick reda på att vi skulle läsa boken: Att arbeta med portfolio-teori, förhållningssätt och praktik av Roger och Birgitta Ellmin (2003) var positiv. Jag har arbetat med portfolio och har upplevt arbetssättet som något positivt. Jag tycker att det är fantastiskt att man som lärare kan engagera sig och samla en elevs arbeten och egna tankar för att dokumentera elevens utveckling. Utmaningen som jag upplevde när jag jobbade med portfolio och som även boken tar upp, var att det var oenigheter om vad som skulle läggas in i portfolion. Boken tar upp viktiga steg för att skapa en portfolio. De tar bland annat upp att allt inte kan samlas i en portfolio och att det måste göras ett medvetet urval. ”Vad ska portfolion innehålla? Dvs. vad ska den täcka in och belysa?Det handlar om att ha klara syften för vad som ska samlas, vilka specifika kunskaps- och färdighetsområden som ska täckas in”(Ellmin, s. 152). Detta anser jag är väldigt viktigt och hade pedagoger som vill jobba med portfolio haft kunskap om hur man skapar en portfolio innan man bara skapade en portfolio så hade det varit mer givande för barnen. Att ha en portfolio utan någon kunskap om det blir bara ett sätt att dokumentera utveckling, istället för att vara en utvecklande dokumentation. Detta är något som jag kommer att ta med mig när jag förhoppningsvis i framtiden kommer använda ipad som redskap för portfolio i min verksamhet. En annan viktig sak om portfolio som boken tar upp är portfoliometodiken. En grundläggande tanke i portfoliometodiken är att de som ska lära är aktiva och engagerade. Då handlar det om att skapa en lärmiljö som kan hjälpa eleverna att ta ansvar, tänka självständigt och kreativt och engagera sig i sitt eget lärande. För att åstadkomma detta måste skolan möta varje elev där han/hon befinner sig i sin utveckling. Jag anser att vi får aktiva och engagerade elever genom en rolig lärmiljö. Och tror verkligen att vi med hjälp utav våra nya digitala verktyg på skolan kan skapa denna lärmiljö. Jag tror att Ipaden ger eleverna möjligheten att vara kreativa, detta bland annat genom att eleverna själva kan använda Ipaden för att utveckla och skapa sin egna personliga portfolio. Detta med hjälp av lärare, eftersom portfolio är något som aktivt skapas av lärare och elever tillsammans. Och med hjälp av Ipaden tror jag att det som sparas i portfolion upplevas som något meningsfullt och därav en dokumentation som bidrar till utveckling.

måndag 26 mars 2012

Min lärande resa!

Nu har jag kommit så lång att moment 1 på kursen är klar. Tiden har gått fort och jag känner att jag lärt mig otroligt mycket på så kort tid. I början av kursen skulle jag skriva min nuvarande förståelse av pedagogisk dokumentation och jag kan verkligen tycka att min förståelse kring pedagogisk dokumentation har förändrats under kursens gång. Detta kände jag speciellt när jag gjorde mitt radioprogram. När jag planerade mitt radioprogram var jag noga med att jag skulle synliggöra en process. Detta eftersom Wehner Godée (2011) talar om den pedagogiska dokumentationen som ett sätt att hjälpa till att synliggöra elevernas process som ska leda fram till resultat. Hon anser att det är själva processen i sig som är det intressanta och inte bara resultatet. Och därav blev det att jag först intervjuade eleverna där de fick reflektera kring ett ämne och därefter intervjuade jag dem igen för att höra vad de lärt sig efter en tid. Och vad jag förstått är det precis det som pedagogisk dokumentation är, då jag lyfter fram och synliggör själva processen. Hade jag i början av kursen fått göra programmet så hade det sett ut på ett annat sätt, jag hade om jag känner mig väl intervjuat dem och låtit dem reflektera kring ett ämne och stoppat där. Jag känner efter att ha fullföljt kursens uppgifter och tagit del av kurslitteraturen, att vi behöver i skolan reflektera över vad pedagogisk dokumentation är, för att på så sätt veta hur vi ska kunna jobba med det på ett bra sätt. För precis som både Lenz Taguchi (2011) och Wehner Godée (2011) tar upp i sina böcker att pedagogiska dokumentationen är ett redskap som ska hjälpa oss i undervisning håller jag med. Jag tycker det är ett väldigt viktigt redskap och hoppas att dokumentationen kan bli ett förhållningssätt och en kommunikation. ”En mycket konkret aspekt av pedagogisk dokumentation som kommunikation är att barnen kan kommunicera sin kunskap och sina erfarenheter till pedagogerna, via bilder, målningar, utsagor etc. ” ( Lenz Taguchi s.34). Jag kan även dela med mig om att förutom ha fått en bättre förståelse kring vad pedagogisk dokumentation är, så har jag också under kursens gång lärt mig använda Ipads som ett verktyg i skolan. Det är ett verktyg som är enkelt och mycket praktiskt. Man kan i min blogg läsa lite utav det som jag gjort med paddorna. Jag ser inte en Ipad enbart som en spelplatta utan mer som ett roligt och lärorikt verktyg i skolan. Ipadsen är även ett verktyg som hjälper och kommer i framtiden hjälpa oss i vårt arbete med pedagogisk dokumentation. Jag har även sedan kursens start gått från att inte ha hållit i en Ipad, inte haft Facebook och inte haft en blogg, till att använda det dagligen. Jag tycker att det har varit väldigt roligt att blogga, så roligt och givande att jag i framtiden skulle jag vilja att eleverna hade en gemensam blogg i klassen. Där skulle de kunna lägga upp bilder, text och ljud, och låta sina föräldrar följa deras lärande resa. Nu ser jag bara fram emot nästa uppgift, film:)
Ska precis lägga upp mina tankar om kursens moment 1:) Jag håller även på och tittar på vad jag ska göra på elevens val på onsdag. Alltid lika spännande.....De två sista gångerna fick eleverna berätta en dikt och använda sig av appen GAZE, en mycket bra app. Sedan fick de göra en action film. Då använde vi oss utav apparna Imovie och action movie. Jag kan gott rekommendera dessa för de har blivit populära både i f-1:an och 4-6:an. När alla var klara ,tog ungefär två tillfällen, fick de redovisa för varandra genom våra interaktiva tavlor. Men nu ska jag ha en ny grupp och det ska bli väldigt intressant och lite nervöst:)

måndag 5 mars 2012

Sitter nu och ska förbereda lektionen med årskurs 4-6:) för två veckor sen fick jag möjligheten att ha årskurs 4-6 i IKT. Min första lektion var förra veckan och då avslutade eleverna projekt som de jobbade med i imovie. De fick även börja med att göra en serie om sig själva och detta ska de bland annat få presentera på onsdag. Ett bra sett att lära känna dem på:)Det var en lyckad första lektion, jätte kul och inspirerande både för mig och dem. Allt detta är bara så kul för mig eftersom jag för ett halvår sen inte ens hade hållit i en iPad och nu undervisar jag i det, eller ja digitala verktyg:)

måndag 27 februari 2012

Äntligen klar:) inte riktigt nöjd men det får gå bra ändå:)Nu för första gången vet jag hur det känns när ALLT bara krånglar:))))Och så hade jag velat ha med intervjun från läraren Anna men det fanns inte utrymme. Ja tycker att lärarens reflektion om hur ett arbete/uppgifter har gått är väldigt viktigt och utvecklande. Det är viktigt att analysera och reflektera hur det gått så att man kan utvecklas som pedagog. Det är även ett sätt att synliggöra barns lärande och utveckling.

Bosgårdsskolans radioprogram

måndag 30 januari 2012

Måste bara dela med mig av en super rolig app, strip design. Man gör egen serie, med egna texter och bilder. Vi använde appen på lektionen idag och det såg verkligen ut som att eleverna hade jätte kul. Eleverna fick först börja skriva "berättelsen" på papper och sedan ta kort och skriva text. Detta visade de  upp på en projektor. Väldigt rolig och lärorik app.....

måndag 23 januari 2012

Nu äntligen lägger jag upp allt jag skrivit. Nu är jag klar :) eller jag kommer nog aldrig känna mig klar eller nöjd. Men nu är kl sent och nu är det handboll:)

söndag 15 januari 2012

Ny vecka och nu kommer schemat upp för användandet av paddorna. Det ska vara rättvist:) Nä nu ska jag läsa färdigt det sista i kurslitteraturen:)

tisdag 10 januari 2012

Hej bloggen!!!Nu är jag tillbaka till jobbet:) och paddan har som jag trodde använts flitigt till att surfa på min underbara semester. Idag är inte bara första dagen på jobbet utan vi ska träffas i lärgruppen:) skabli trevligt.